Column 30.09.14

Vlak voor de zomervakantie is in de gemeenteraad de kadernota besproken. Deze nota gaat vooral over belangrijke keuzes en eventuele nieuwe richtingen en zet “kaders” neer voor de komende programmabegroting die a.s. november voor volgend jaar wordt vastgesteld. In de CDA-bijdrage tijdens de gemeenteraad heb ik gesproken over de toepassing van domotica en omdat de tijd toen te kort was om uit te leggen wat ik daarmee bedoel, kan ik dat nu (buiten de raad) doen. Domotica betekent niets anders dan huisautomatisering. En dat is meer dan automatisch het licht aan en uit doen.

Toen ik nog klein was werd de was in de houten wastobbe gedaan. In het begin met de hand, maar later ook met een soort schoepenrad in de trommel dat aangedreven werd door een elektromotor. In de wastobbe moest bovendien warm water gedaan worden, wat zwaar werk was. En voordat de was buiten te drogen werd gehangen moest deze eerst nog door de (hand)wringer. Dat vond ik altijd een leuk karweitje. Je moest alleen opletten dat je vingers niet tussen de twee rollers kwamen. Al met al was de was doen een zware en tijdrovende bezigheid. Een hele verbetering was de elektrische wasmachine, eerst met een centrifuge apart en later geïntegreerd. Nog later kwam de (condens)droger erbij.

Meer elektrische apparaten, die het werk voor ons doen, vonden hun weg in- en buitenshuis. De stofzuiger, de kruimeldief, het koffiezetapparaat, de waterkoker, de magnetron, het strijkijzer, etc. Alleen de vaatwasmachine heeft ons huis (nog) niet bereikt. Maar het gaat nu verder. In veel huiskamers verschijnt de robotstofzuiger. Alles gaat (bijna) automatisch. En de reden dat dit apparaat nog niet bij ons binnen is, is de aanwezigheid van deuren en trappen. Buitenshuis zie je steeds meer dat de grasmaaierrobot de gazons keurig bijhoudt.

Door de regering zijn in de ouderenzorg behoorlijke bezuinigingen opgelegd en wordt de verantwoordelijkheid overgedragen van rijk naar gemeente. Dat dwingt iedereen tot meer creatief denken. De robotstofzuiger is zo’n voorbeeld. Geheel zelfstandig wordt de vloer gereinigd. Geheel nieuw is de bestuurbare robot voor thuiszorgtoepassing. De robot helpt mensen thuis en wordt bestuurd via de thuiszorgcentrale via een bediening op afstand. De robot kan dingen (handdoek, pak melk, etc.) oppakken, aanreiken en verplaatsen, deuren openen, sokken aantrekken, post uit de brievenbus halen, enz.

Het CDA Ridderkerk vindt dat een robot echter niet moet worden gezien als vervanger van de mens. Ze kunnen alleen een aanvullende rol spelen. De zorgbehoevende kan hierdoor meer onafhankelijkheid krijgen en zal ook betere zorg kunnen krijgen, doordat de nog steeds aanwezige thuiszorgmedewerker zich op andere taken kan richten of voor een praatje. Zelfs familieleden van de zorgbehoevende kunnen via een videoverbinding inbellen en de robot op afstand besturen en de robot een rondje door het huis laten rijden om hulp te bieden. Ook kan een robot communiceren, bijvoorbeeld als iemand lange tijd niets heeft gedronken of hersentrainingsspelletjes spelen. In het AD van afgelopen zaterdag staat (ook toevallig!) dat de verwachting is dat robots over 10 jaar niet meer weg te denken zijn in de ouderenzorg. Het zal wel even wennen worden!

 

Leen Kruithof (gemeenteraadslid CDA)